Kui otsid tõeliselt sügismaitsetega retsepti, mis oleks nii maitsev kui ka veidi vürtsikas, siis see kõrvitsapitsa on just sulle. Kõrvits, sügisesed vürtsid ja sulav juust loovad kombinatsiooni, mis sobib ideaalselt jahedal õhtul nautimiseks. Keraamiline grill annab pitsale erilise suitsuse maitse ja muudab selle eriti mõnusaks.
Koostisosad.
Pitsapõhi (võid kasutada valmis või valmistada ise):
- 250 g jahu
- 1 tl kuivpärmi
- 1/2 tl soola
- 150 ml sooja vett
- 1 sl oliiviõli
Kaste:
- 3-4 sl tomatikastet (soovitavalt veidi vürtsikat või maitsestatud basiiliku ja oreganoga)
Kate:
- 200 g kõrvitsat (soovitavalt muskaatkõrvits), õhukesteks viiludeks lõigatud
- 1 tl oliiviõli
- 1/2 tl kaneeli
- Näpuotsaga muskaatpähklit ja cayenne’i pipart
- 100 g mozzarellat (riivitud või viilutatud)
- 50 g sinihallitusjuustu (valikuline, aga lisab sügavamat maitset)
- Peotäis värskeid spinatilehti (valikuline, lisab värvi ja toiteväärtust)
- Sool ja pipar maitse järgi
Valmistamisjuhised.
1. Pitsapõhja valmistamine
- Kui soovid ise pitsapõhja valmistada, siis alusta sellest:
- Sega jahu, kuivpärm ja sool suures kausis.
- Lisa sooja vett ja oliiviõli ning sega tainas kokku.
- Sõtku tainast umbes 5-10 minutit, kuni see on sile ja elastne.
- Aseta tainas kaussi, kata rätikuga ja lase sellel 1 tund soojas kohas kerkida, kuni maht on kahekordistunud.
Kui eelistad kiiremat varianti, kasuta poest ostetud pitsapõhja.
2. Kõrvitsaviilude ettevalmistus
- Viiluta kõrvits õhukesteks viiludeks, et need grillil kiiresti küpseks.
- Aseta kõrvitsaviilud kaussi, lisa oliiviõli, kaneel, muskaatpähkel, cayenne’i pipar, sool ja pipar.
- Sega kõrvitsaviilud maitseainetega korralikult läbi, et need oleksid ühtlaselt kaetud.
3. Grilli ettevalmistus
Kuna kõrvitsapitsa õnnestub kõige paremini kõrgel kuumusel, eelsoojenda keraamiline grill 250°C-ni. Keraamilised grillid on ideaalsed pitsade jaoks, kuna need hoiavad hästi soojust ja annavad küpsemisel kerge suitsuse nüansi. Kasuta pitsakivi, kui see on olemas – see aitab saada krõbeda ja ühtlase põhja.
Soovitame kasutada Mitmetasandiline Nordgarden Divide & Conquer Kamado grillresti komplekti, kuna sellega, saate grilli kuumust hajutada grillis ühtlaselt, et pitsapõhi kõrbema ei läheks.
4. Pitsa kokkupanek
- Kui tainas on kerkinud, rulli või venita see õhukeseks ümmarguseks põhjaketta kujuliseks.
- Määri pitsapõhjale ühtlaselt tomatikaste.
- Laota peale maitsestatud kõrvitsaviilud, jaotades need ühtlaselt.
- Puista peale mozzarella ja soovi korral lisa ka sinihallitusjuust, mis lisab sügavat maitset ja kreemjat tekstuuri.
- Lisa peotäis värskeid spinatilehti, kui soovid pitsale rohkem värvi ja maitsevärskust.
5. Küpsetamine grillil
- Aseta pitsa keraamilisele grillile (kasuta kindlasti pitsakivi, kui see on saadaval).
- Sulge grilli kaas ja küpseta pitsat 8-12 minutit, kuni juust on sulanud ja pitsapõhi kuldpruun.
- Kontrolli aeg-ajalt, et pitsa ei kõrbeks, ja keeruta vajadusel, et küpsemine oleks ühtlane.
6. Serveeri ja naudi
Eemalda pitsa grillilt ja lase sellel enne lõikamist veidi jahtuda. Serveerides võid peale puistata värsket basiilikut või tilgakese oliiviõli. Kõrvitsapitsa sobib hästi koos klaasikese punase veiniga või sooja õunasiidriga – ideaalne sügisõhtu nautimiseks!
Nõuanded ja variatsioonid
- Taigna maitsestamine: Kui soovid erilist maitsenüanssi, lisa tainasse kuivatatud ürte, näiteks oreganot või basiilikut.
- Taimetoitlane variant: Kui soovid pitsat ilma juustuta, lisa rohkem kõrvitsat ja spinatit ning lisa lõpus balsamico kreem, mis annab pitsa peale mõnusa magusa nüansi.
- Lihatäiendused: Soovi korral võid lisada ka prosciutto viilud või veidi hakitud peekonit, et pitsa oleks veidi tummisem.
Soe ja vürtsikas kõrvitsapitsa on ideaalne viis tähistada sügist, olles samal ajal maitsev ja toitev. Keraamilisel grillil küpsetamine annab sellele pitsaahjust inspireeritud maitse ja sobib suurepäraselt jahedamateks õhtuteks, kus aias koos sõprade või perega aega veeta.